Portalen Interaktiv Portalen Interaktiv
 För annonsörer  |  Vi på Portalen  |  Kontakta oss  |  Bloggen 


  BADRUM     BYGG     ENERGI     GOLV     KÖK     POOL     SOVRUM     TRÄDGÅRD     VILLA  


Ett spännande poolbygge2015-04-07Vi har under några månaders tid funderat fram och tillbaka om det inte skulle vara värt att bygga en pool i trädgården.

Förra sommaren hade vi en större plastpool som var otroligt populär. Både hos våra barn, deras kompisar, släkt och vänner. Även om den där plastpoolen inte såg mycket ut för världen så blev det liksom lite trevligare och mycket roligare att hänga här hemma. Barnens kompisar kom oftare på besök och far- och morföräldrar tog sig en liten extra tur då och då för att hälsa på och kanske till och med ta sig ett litet dopp.

Vi kände starkt att det är så vi vill ha det, men kanske lite mer välordnat. Plastpoolen stod mitt på altanen så det blev inte så mycket plats till övrigt umgänge.

Vi har räknat lite fram och tillbaka på projektet och utifrån förutsättningarna på vår tomt valt att satsa några kronor extra än det absolut billigaste för att förhoppningsvis få lite bättre hållbarhet och kvalité. Det känns också viktigt att det ska se snyggt och välplanerat ut när det är klart.

En riktigt ruggig dag i februari slog vi till! Regnet stod som spön i backen när vi åkte på en liten turné mellan olika poolbutiker i stockholmsområdet. Vi har en ganska liten och bergig tomt så valet föll på en åttakantig pool som kan vara både helt eller delvis nedgrävd alternativt stå helt ovan mark. Detta eftersom vi inte riktigt visste vad vi skulle stöta på när vi väl började gräva. 

Tanken är att poolen ska byggas in i altanen och att vi ska få till en pergola att sitta i. Dels för att det är mysigt, dels som insyns- och vindskydd då det ofta blåser väldigt mycket hos oss.

Poolen ska ligga på baksidan av huset och det finns bara två väldigt smala passager för maskiner dit bak så vi började med att hyra den minsta grävmaskinen. Fredagen den 13:e mars drog vi igång. Det visade sig vara alldeles för tungjobbat. Vi möttes av hård lera och sedan stora stenbumlingar. Helgen därpå fick vi därför gå upp en storlek på maskin och hoppas att den skulle orka bättre. Med några centimeters marginal gick den in på baksidan.

Maskinen orkade tillräckligt bra men det skulle visa sig att det inte bara var stenar utan även berg vi stött på. Så här långt i projektet har vi nu hyrt tryckluftsborr och fyllt hålen med "snigeldynamit". I helgen som kommer är det dags att ta hem grävmaskinen ytterligare en gång för att bända loss stenmassor och göra en botten med singel.

Hälsningar från Marie och Jonas i Nynäshamn
Permalink
Dags för trappan mellan källare och entré2015-04-02Äntligen var det dags att dra igång arbetet med trappan på allvar. Nu skulle källarvåningen byggas ihop med entréplanet en gång för alla och det mörka källargolvet var det som fick bli den tongivande kopplingen mellan uppe och nere.

Den gamla trätrappan fick vitmålade kanter och sedan började det stora pusslandet. Att hitta bitar, såga till, passa ihop och limma på plats var ett noggrant och tidskrävande arbete men skam den som ger sig.

Den stora källarstolpen vid trappans slut skulle också få samma mörka färg som golvet och med brunbets och lack blev den precis så bra som man hoppats på.

Slutligen kantades varje steg med kantlister i mässing och den totala förändringen var ett faktum. Efter många långa timmars arbete har den kala och kalla källaren förvandlats till ett varmt rum med ett inbjudande utseende.

 
Permalink
Stenväggen klättrar runt hörnet...2015-03-12 

Den vackra stenväggen i gillestugan har funnits några år nu och i samband med att hallen skulle fräschas upp kändes det som ett perfekt tema att fortsätta med stenen en liten bit in i hallen.
Eftersom det fanns en lagom stor yta, avgränsad mellan ingången till gillestugan och nästa halldörr så var det den ytan som fick bli beklädd med den härliga stenen.

Nästa projekt är nu att fortsätta med trappan upp till entréplan - målningen har inletts men vi spar oss lite så ni får en mer komplett bild över trappan upp och inlägget om trappan kommer i nästa inlägg.

 

 
Permalink
Att bygga ihop ett rum med ett annat2015-02-23 

För några år sedan fick gillestugan sig en ordentlig ansiktslyftning. Med vitputsade väggar som matchats med en läcker stenvägg är det nu dags att binda ihop den kala och tråkiga källarhallen mellan gillestugan och trappan upp till övervåningen. Den läckra stenväggen i gillestugan följer med ända fram till dörren ut i hallen så att fortsätta med den effektfulla stenen en liten bit ut i hallen skall bli det som fungerar som "kittet" mellan gillestuga och hall.

Hallen var i princip kvar i sitt ursprung med betonggolv och ett öppet utrymme under trappan. Väggarna i hallen var rappade och hade genom åren orsakat diverse skrubb- och skrapsår. Nu blev de istället grovspacklade med strukturfärg hela vägen upp mot köket och sammansmälte där med den köksvägg och barvägg som redan fanns där uppe.
Nu är läggningen av golvet i full fart och det blir till en fin färgklick mot allt det vita på väggar och tak.

Här syns dörren in till gillestugan med den fina stenmuren precis där innanför till vänster. Den yta som syns mellan de två dörrarna i bilden är den yta som kommer att bli prydd med samma fina stenmur i framtiden. Det mörka golvets färg skall få sätta tonen på dörrens träpartier med en riktigt mörk härlig betsning. Allt för att knyta ihop alla olika delar.

Takets alla rör har klätts in men inbyggnaden är lätt att ta ner ifall det skall dras några nya elledningar eller om något rör behöver bytas. Elskåpet skall heller inte synas - därför har familjen köpt ett väggskåp av den grundare modellen som skall anpassas för att kunna stå precis framför propparna och dölja alla sladdar och proppar. Inte för djupt, så att bygger för långt ut i hallgången utan smäckert och smidigt skall det fylla sin funktion utan att ta någon onödig plats.

Mycket återstår att göra; Mera målning, den spännande stenmuren till höger om den grå dörren (som också skall bli vit) och slutligen skall en dörr sättas upp till vänster om trappan, in till den blivande vinkällaren under trappen.
Det mörka golvet gav en så varm och fin känsla i källaren att det snabbt beslutades om att de överblivna brädorna skall få pryda trappan upp mot entrén. På så vis bygger man fram ytterligare en förlängning och ett nytt "kitt" mellan två avdelningar i huset - nämligen källarhallen och hela trappan upp till övervåningen.

Visst blir man nyfiken på att se hur detta projekt växer vidare!? 

 
Permalink
Att äntligen kunna bada2014-11-25Dagen D är kommen och den stora kranen som skall lyfta spabadet på plats gör sig redo för det viktiga lyftet. Från garageuppfarten, över en av vinklarna på huset och ner på altanen skall kranen manövreras och karet sättas ner.

Med stor spänning och enorm precision lyckas kranföraren få ner karet precis på det tänkta stället och med en sista handpåläggning hamnar det i det väntande hålet i altangolvet. Ett snyggt insynsskydd är på väg att ta form på kortsidan mot grannhuset och känslan av en ganska nära förestående badstund börjar infinna sig.

Förarbetat med att dra fram ström till spabadet är klar sedan länge och elcentralen på väggen vid dörren står redo att få bekänna färg. Av med skyddsemballaget och snabbt i med vattenslangen. - Här gäller det att inte spilla någon dyrbar tid!

När karet inte används skyddas det av ett isolerande överdrag. Cirkulationen pågår ständigt i karet - allt för att hålla vattnet rent och fräscht. Likaså går värmaren på så fort temperaturen sjunker och all funktion runt karet finns dolt innanför spabadets väggar. Varje sittplats i karet har separata reglage för luftintag och vattenstrålar. Allt för att kunna anpassa massagefunktionen efter egna önskemål.

Att kunna bada i alla väder känns som ett fantastiskt privilegium. Skulle man eventuellt störas utav regndropparna i huvudet kan man alltid montera upp ett heltäckande parasoll över hela spabadet. Belysningen i karet gör att det blir ett effektfullt badande så fort mörkret faller och med den mörka årstiden vi nu är inne i känns det som att det lär bli en hel del "effekt" på den här altanen i vinter.

 
Permalink
När villan blir med både uterum och spabad2014-11-11Visst är det så att vi villaägare ofta går och funderar på hur vi kan förbättra och göra villivet både mer funktionellt men också mer njutbart. Förutsättningarna och behoven i en familj förändrar sig över tid och en planlösning och rumsdisposition i huset kanske var perfekta den dagen villan byggdes men är idag helt annorlunda. För den här familjen hade drömmen om ett mer komplett altanliv  grott länge och från tankar, planer och funderingar hade nu saker börjat övergå till verkliga byggplaner.

 

Det som från början hade varit en perfekt, insynsskyddad vinkelaltan hade börjat kännas trång och önskan om både uterum och spabad hade växt sig allt starkare. Den gamla trätrallen bröts upp och en besiktning av stommen gjordes. Några förstärkningar behövdes i regelverket men framförallt en breddning på båda långsidorna blev resultatet.

Befintlig trappa försvann och en ny, längsgående kom till istället. Vid det här laget hade familjen inte bara bestämt sig för att bygga in den bortre delen av altanen utan också för att klä in alla väggar inne i det blivande uterummet med en ny väggbeklädnad. De befintliga ytterbrädorna på panelen togs därför bort på hela den väggyta som kommer att bli den nya inbyggnaden. I detta läget har också en anpassning för ett spabad gjorts i den andra ändan av altanen och hålet syns i högerkant på bilden ovan.

 

Ny trätrall läggs på hela altanen, både innanför- och utanför inbyggnaden. Väggarna kring uterummet monteras och vips har familjen ett nytt rum att börja inreda. Historien om uterummet kommer i ett senare inlägg här i bloggen och just nu är det de där hålet som gapar stort, som skall fyllas med något riktigt fint, som vi fokuserar på.

Spabadet är beställt och leveransen planerad - just nu snurrar tankarna allra mest runt frågan hur spabadet skall komma på plats utan någon åverkan på trädgården. Här känns det tryggt med vana leverantörer och en försäkran om att det inte är första spabadet de monterar på en svåråtkomlig plats i någons villaträdgård.

Fortsättning följer...
Permalink
Nya bänkskivor i ett befintligt kök2014-05-19Ända sedan vi flyttade in i vårt hus har vi sagt att vi skall byta bänkskivor. Redan samma vecka som vi flyttade in bytte vi ut alla gamla skåpsluckor och bestämde oss för att köket skulle gå i melerat brunt och högblankt vitt.

(Varför vi inte valde antingen eller när det gäller färgsättning och mönster var nog helt enkelt för att vi inte kunde bestämma oss)

Genom att sväva ut lite och låta en sektion vara brunmelerad, mitt i allt det vita, gav köket ett härligt liv samtidigt som det inte var helt omöjligt att enkelt byta de bruna mot vitt OM vi skulle tröttna.
Vi har fortfarande, efter fem år inte tröttnat på det bruna. Det vi däremot hade tröttnat på var vår enorma oförmåga att slutföra projektet bänkskivor i köket.

Bänkskivorna före:

 

Så till slut blev det äntligen då dags - brunmelerade bänkskivor där skåpen var vita och vit, högblank bänkskiva ihop med den bruna skåpsektionen.

Bänkskivorna efter:

Tänk att ett monteringsarbete som inte tar mer än ett par timmar skulle vara så svårt att få till. Nu är det i alla fall gjort och även om de bruna färgerna inte alls har samma ton eller mönster så känns det bra! Det var ju det här som var meningen redan för fem år sedan...

 
Permalink
Det nya köket står klart!2014-04-29Efter minst tre månaders slitsamt arbete från start till mål står nu köket äntligen klart! Det har fått ett nytt golv, nytt kakel, nytt fönster och ny fläkt sedan vi såg det senast. När alla stora, praktiska detaljer är på plats kan man äntligen få tid att pynta upp köket med lite egna detaljer som sätter personlig prägel.

 

Här syns det ljusa moderna köket i all sin prakt en riktigt vacker vårmorgon. Vid första anblicken alldeles perfekt men små detaljer återstår ännu; en täckskiva under diskmaskinen skall sättas dit och en sista förlängning på inbyggnaden av fläktröret uppe vid taket. Detta känns som minimala små detaljer som ett otränat öga inte ens ser, så i det större perspektivet - så känns köket verkligen perfekt!

 

Den gamla väggen till tvättstugan som vi skrivit om tidigare är nu bara ett minne blott och idag finns där ett vitt fint köksskåp med en snygg stenskiva på. Rymden och den öppna känslan ut mot vardagsrummet är enorm och kontakten mellan rummen så direkt och naturlig. 
Permalink
Nya färger nytt badrum2014-03-06Sedan det nya badrummet stod klart för ett drygt år sedan har vi betonat och tagit upp den limegröna färgen på både handdukar och andra lösa inredningsdetaljer. Det har varit supersnyggt och färgglatt och jag har egentligen ingenting att klaga på.

  

Det enda som störde mig var att jag kände att jag nu hade tröttnat på att ständigt se denna gröna färg. Tack vare att vi har så många olika färger i de mixade kakelpartierna i badrummet fanns det nu flera tänkbara möjligheter att hitta en ny spännande färg att sätta fokus på.

 

Valet föll på den mörkare blå färgen och vi lyckades hitta både tvålpump, handdukar och badlakan i denna sköna koboltblå nyansen. Nu är det bara tre små ljuslyktor till badkarskanten som saknas men dem har jag redan tittat ut och kan gå och inhandla när det passar.

Nya färger i badrummet 

Efter denna, mycket enkla åtgärd, känns det som om vi har fått ett nytt badrum igen och jag kan inte riktigt låta bli att redan nu spana på resten av färgerna i kaklet - och undra vilken det skall bli nästa gång... 

 
Permalink
Nästa steg i köksrenoveringen2014-01-24Så var det då äntligen dags att börja montera köksskåp, spishäll, ugn, belysning och allt annat i det nya köket. Mycket skruvande blev det men med rätt verktyg och gott om tålamod började det ta form så smått...

In med ny köksinredning

När överskåpen var på plats var det dags för belysningen och plötsligt kändes det faktiskt som att ett nytt kök var på väg att växa fram. Nu kom även den rostfria diskmaskinen som passade väldigt bra tillsammans med spisen.
Samma köksinredning som används på långväggen monterades också i den nyvunna öppna ytan mellan hallen och vardagsrummet.

Köket växer fram

Fler förvaringsutrymmen men ändå en fortsatt öppen och luftig känsla tack vara att inge överskåp finns där. Till den vita köksinredningen valdes en grafitgrå bänkskiva. Även den går igen både på längväggen och på det lilla underskåpet ut mot hallen.
PermalinkFÖLJ OSSPortalen Interaktiv
Kyrkvägen 7A
444 31 STENUNGSUND
tfn: 0303-679 50
fax: 0303-679 55
info@portalen.se
www.portalen.se
Startsida
För annonsörer
Vi på Portalen
Jobba på Portalen
Kontakta oss
Trender kök
Trender badrum
Bloggen
Köksportalen
Badrumsportalen
Villaportalen
Energiportalen
Byggportalen
Trädgårdsportalen
Golvportalen
Poolportalen
Sovrumsportalen