Portalen Interaktiv Portalen Interaktiv
 För annonsörer  |  Vi på Portalen  |  Kontakta oss  |  Bloggen 


  BADRUM     BYGG     ENERGI     GOLV     KÖK     POOL     SOVRUM     TRÄDGÅRD     VILLA  


älskar...älskar inte...2009-08-31älskar...älskar inte...

Jodå, visst gör jag det! :)

Projekt nummer...hmm ja, är det 76 eller nå´t - har vi rott i land! Vi har köpt bil - Eller kanske snarare - ett SKEPP! Gissa vad det blev?

Det finns ju en del att göra - även med det här (förstås) - som att det ska putsas, bättras och den ska gås över och bli "representabel". Vi är totalt knäppa - det är väl bara att inse, men vi har kikat efter en bra bruksbil i snart 3 år :)

De första bild ser ni som följer - och det kommer att behövas en Carport eller ett nytt Garage framöver - för lite omtanke och vård (vilket min man inte är så avogt inställd till faktiskt). Nu när det börjar bli lite sämre väder och regnar - då är det ju rätt bra att ha lite inomhusprojekt, som bilar, moppar och även en gillestuga då som ska vara klar - till jul! Oj - det är ju snart!

Följ med får ni se hur det går :)
Permalink
Nu råder höstlugn i trädgården...2009-08-26Nu råder höstlugn i trädgården...

Äntligen tar alla måsten i trädgården slut och lugnet lägger sig igen. Gräset behöver inte klippas lika ofta och alla blommande löjtnatshjärtan och pioner är vissna och nedklippta för ett bra tag sedan. Den friska svala luften fyller mina lungor och det känns skööönt!

Det enda, ständigt påminnande jobbet, som måste göras nu, består i att tömma Kronblom på vatten...

 
Permalink
Nu åker gardinerna ut...2009-08-26Nu åker gardinerna ut...

Vårt köksfönster sitter onödigt nära spisen. Onödigt i den meningen att det väldigt lätt blir stekos och fett från spisen även i gardinerna.

Då jag inte hade förstått vidden av detta och inte kontinuerligt rengjort min gardinstång och den tillhörande gardinen, blev resultatet en mycket "läbbig" nästan kletig gardin som inte ens blev riktigt ren efter tvätt.

På dessa grunder har nu allt som kan påminna oss om köksgardiner monterats ner samtidigt som en beställning är lagd på breda träpersienner istället.

Jag lär inte komma ifrån att jag måste torka av med lite rengöringsmedel emellanåt men jag slipper i alla fall synen av "flottiga gardiner"
Permalink
Nu är det färdigt inom kort!2009-08-24Nu är det färdigt inom kort!

Ja eller iallafall så var detta steg klart..högarna efter dräneringen är borta och det är dags att se fram emot nästa steg. Nu äntligen kan man börja fundera på vad som ska planteras och det ska planeras för jag vill verkligen ha en badtunna... =0)!

Om man nu ska börja i rätt ände...och det ska man ju, så är det kanske så att vi ska få klart vårt uterum först. Nu är det iallafall väldigt mycket enklare att kunna föreställa sig förhållande som höjd och längd på uterummet. Vi ska rita upp hur vi tänkt det - och skicka in bygglovshandlingar till kommunen. Men tro inte att vi sitter och rullar tummarna i vinter för det... Nädå, vi har en gillestuga som väntar på total renovering!
Permalink
Linoljefärg eller vattenburet?2009-08-20Linoljefärg eller vattenburet?

Ja, tänk om jag det visste!

Att det ska vara så krångligt att köpa färg! Jag har tidigare i sommar varit i byggvaruhandeln och frågat efter fönsterfärg...och jodå, fått med mig färg därifrån - och rätt trodde jag det var också.

Jag köpte: oljebaserad fönsterfärg, oljebaserad fönsterkitt och lacknafta för att kunna späda färgen för grundning och även då till rengöring av verktyg. Glad i hågen och med lust att äntligen ta itu med de gamla fönstren :)

Men se glädjen blev kort! Jag hade tänkt måla tunt färglager i sprickor, med tunnare färg. Blandade ihop färgen med lacknaftan...men det funkar inte! Färgen är vattenlöslig! Jag hade fått fel!! Jag hade tydligt talat om vad jag ville ha och vi diskuterade att färgen mer och mer blir vattenbaserad (EU regler enligt försäljaren) men att det fortfarande fanns oljebaserat, det visste jag ju!

Det blev som det blev - för inget går att göra när man målat vattenbaserat - det är bara att fortsätta med samma sort...och gilla läget :/

Tyvärr har jag...(?) gjort samma misstag nu när jag ska måla friggeboden...

 
Permalink
Inga katter i sandlådan...2009-08-18Inga katter i sandlådan...

Ingenting är väl så otrevligt som, när stanken från någon katts toalettbestyr, sticker i näsan, precis när du bänkat dig med ditt barn för en stunds härlig sandlådelek. Detta tycks vara en allmänt problem då man ganska enkelt kan hitta olika typer av överdrag till sandlådor, i diverse kataloger från tillverkare som säljer allsköns olika utrustning till lekplatser. Finmaskigt nät eller heltäckande överdrag, i flera storlekar. Utbudet är väl tilltaget och om man vore en bostadsförening med en bra ekonomi skulle man kanske ha råd med ett, om man inte hade något annat stort renoveringsprojekt som stod på agendan.

Priset på dessa överdrag, som jag faktiskt anser borde finnas på alla sandlådor, är alltså skyhögt och i princip omöjligt för en privatfamilj att införskaffa.

Tills jag vinner på Lotto får mitt egenhändigt ihopknutna nät duga. Det är långt ifrån bra men det är gratis och så länge inte katterna visar respekt för våra "privata" sandlådor, så måste jag fortsätta att skrämma iväg dem...
Permalink
Spisen gör mig glad2009-08-18Spisen gör mig glad

När vi flyttade in i vårt hus, för 7 år sedan var spisen både sliten och dålig. Tror du att vi gjorde något åt det? Nehe då, inte! Den har fått hänga med ända tills i sommar. I samband med en köksrenovering kom då äntligen turen till spisen.

Vitvaruleverantören kom och knackade på dörren och in bar de en splitter ny, rostfri skönhet. Hon är absolut inget exceptionellt lyxigt, nej då, det är inte riktigt våran stil, än dock är hon det vackraste, renaste, och mest lättnavigerade i spisväg som jag har bekådat på många, många år.

Min spis gör mig glad och doften av en ren ugn, utan os och fastbrännt stänk, gör att jag går med ett leende på läpparna.

Det stod i manualen att den var självrengörande också. Det skall bli riktigt spännande att få se hur den processen går till...
Permalink
...och så var det uteplatsen2009-08-17...och så var det uteplatsen

Så var då dräneringen på plats, övergrävd och gömd för, förhoppningsvis, för alltid! Nu kommer egentligen det roligaste vinterjobb man kan tänka sig...planera, drömma och fokusera på detaljer :)

Vi har ju liksom de flesta andra, en begränsad budget för våra utsvävningar och utgrävningar (! )men eftersom vi inte alltid gör allt i den takt man från början tänkt sig...så kan det ju vara så att man kan få ihop lite extrakosing under tiden ;)

Vi har tänkt oss ett uterum närmast huset, för att ha en öppningsbar glasvägg mot den grusplan ni här ser, och sedan en läcker (?) lärk/ teakspalje som insynsskydd mot grannen. Det blir nog en vit mur (utan carportsfönster) till höger - hela vägen från huset. Tankarna nu är att ha marksten i 40*40 kanske, mörkgrå. Tror det kan bli väldigt tjusigt ...
Permalink
Sand, grus, lera eller jord?2009-08-14Sand, grus, lera eller jord?

Jag tycker inte det är någon större skillnad om jag ska vara ärlig. Iallfall inte det som varit under gräsmattan de senaste 45 åren...Eller?

Men om jag förstått det hela rätt så är det en otrolig skilllnad! Min man har ihärdigt varit i "högen" för att visa på skillnaden mellan dessa.  Så jag slår idag upp i Wikipedia för att få reda på följande:

"Sand, finkornigt (0,06-2 mm) stenartat, material.  Grus, stenmaterial med dominerande kornstorlek mellan 2 mm och 6 cm, Lera är en finkornig jordart där över 15 procent av vikten består av partiklar med en diameter på mindre än 0,002 mm. Jord, den blandning av lösa avlagringar, vatten, gaser och organiskt material som täcker jordens yta"

Okej...det är en väldig skillnad på de olika tunga last som min man så flitigt skottar i skottkärran för att sedan placera där det ska vara: Lerjord =fylle i sank skogsdunge , grus/sand = bra underlag för uterum och badtunna :), Jord = fylle på gropig gräsmatta och planteringar.

Jag har försökt komma med glada tillrop -"Vad fint att det snart är klart!Ska jag hjälpa till?" och "- Kanske vi ska hyra en maskin?"

Men med en make vars yrke innebär stillasittande skrivbordsarbete...så avböjer han det med att  "-detta är riktig semester!" :)

Trevlig helg på er!
Permalink
...vila i regn?2009-08-13...vila i regn?

Sommaren är kort...det mesta regnar bort...

Regnrekord har slagits under juli månad på många orter i Sverige och vad gör man då en regnig dag när man har semester? Läser en bok? Kollar film? Eller kanske bara vilar?

Ja, jo men visst kan det vara skönt... en dag eller så! Men i år liksom hann man med mer (om man ville ;) ) och vi var ju igång redan innan semestern med projekt som skulle slutföras! Och det blev fler!!

Äldste sonen längtar efter att flytta hemifrån....=( och vad gör man åt det? Pratade framochtillbaks om vad som kunde göra saker och ting mer likt ett eget boende - fast man bor kvar hemma. Svaret var nog inte så svårt - han ville bara fixa i sitt rum, ha det som HAN ville. Efter 2 veckors eget boende i friggeboden - var ytterliggare en sak konstaterad - han trivs bra hemma :)

Rummet är ommålat, rensat på grejer och han får välja vad som ska in och hur det ska se ut. När väl sängen och datorn är på plats, behövs inte så mycket annat (?!) så just nu är det väldigt mycket "brahagrejer" i banankartonger på andra platser på huset än på hans rum...

 
PermalinkFÖLJ OSSPortalen Interaktiv
Kyrkvägen 7A
444 31 STENUNGSUND
tfn: 0303-679 50
fax: 0303-679 55
info@portalen.se
www.portalen.se
Startsida
För annonsörer
Vi på Portalen
Jobba på Portalen
Kontakta oss
Trender kök
Trender badrum
Bloggen
Köksportalen
Badrumsportalen
Villaportalen
Energiportalen
Byggportalen
Trädgårdsportalen
Golvportalen
Poolportalen
Sovrumsportalen