Portalen Interaktiv Portalen Interaktiv
 För annonsörer  |  Vi på Portalen  |  Kontakta oss  |  Bloggen 


  BADRUM     BYGG     ENERGI     GOLV     KÖK     POOL     SOVRUM     TRÄDGÅRD     VILLA  


Renovera taket2013-05-29Under snart ett par år har det funnits planer på att göra en takrenovering. Att ett platt tak inte är helt optimalt vet ju alla men vad man skall göra istället är inte alltid helt självklart. Ett nytt utseende på taket är ett stort ingrepp i den totala bilden av huset och våra tankar om nytt tak gick, minst sagt, isär.
Det gick så långt att vi kopplade in en arkitekt som fick ge sin syn, på ett nytt utseende på taket, med tanke på stilen och åldern på huset. Svaret vi fick var inte alls vad vi ville höra men efter lång tids funderande insåg vi till sist att han hade nog rätt ändå.

Huset är byggt i mitten på 70-talet och har den klassiska sargen runt om det platta taket. Det blir som en stor låda på taket och den blåmålade, stående panelen var inte heller särskilt upplyftande.
Om vi hade fått göra som vi först tänkt så finns det faktiskt risk för att vi hade bytt tak till ett brutet sadeltak. Ni vet sånt där tak lutar in från alla sidor om möts i en ås högst upp. Det var här arkitekten satte stopp!

-Ni kan inte förstöra husets själ och personlighet genom att blanda två olika tidsepoker med varandra. Ni har ett fantastiskt funkishus i 70-tals stil och till den stilen är det platta eller möjligen sneda tak som gäller.

Efter att snickarna hade inspekterat taket fick vi dessutom veta att skicket på taket var fantastiskt bra. Inga fuktgenomsläpp och ett perfekt bjälklagt som skulle hålla många, många år till.

Sargbyte på 70-tals villan

Beslut togs och nu var det sargbyte som gällde. Inte för att det behövdes utan för att få ett bättre utseende och en modernare look på det klassiska 70-tals huset. Efter många meter hög ställning är nu sargen utbytt till härligt Cederträ runt om och nu är det bara oljning kvar för att få den där slutliga finishen på taket.
Det är skönt att ha ställningen att hålla sig i när man oljar på höga höjder och det gäller att passa på innan snickarna behöver sin ställning på något annat bygge.

Inoljning av cederträ på villa

Garaget har fått precis samma utseende som huset och t.o.m. den slitna dörren fick en ny klädsel av cederträ som snickarna fått över som spillbitar.
Nu börjar det ta form och det blir fantastiskt vackert.

- Det känns faktiskt som ett helt annat hus!!

 
Permalink
Ett nytt trädgårdsland2013-05-20Vi har länge pratat om att ta bort vårt gamla trädgårdsland och göra i ordning ett nytt men vi har inte fått tummen ur. För två år sen hade vi dessutom huset fullt av en kull vilda valpar som älskade att gräva i landet och därefter har det aldrig riktigt återhämtat sig... Så nu fick vi helt enkelt bita i det sura äpplet och ta tag i det hela!

Gräsmattan där det gamla landet låg

Det gamla landet var uppbyggt med hjälp av slipers så dom fick grävas loss och släpas ner till parkeringen för att köras till återvinningsstationen. Därefter blev det till att gräva ut, fylla upp och så gräsfrön där landet en gång låg.

Det nya landet

Det nya landet hamnar istället lite längre ner på tomten där det är plant och fint istället för på den sluttande delen där det låg förut. Men eftersom vi än en gång har huset fullt av valpar och vi nu har lärt oss vår läxa så murades det nya landet upp med hjälp av marksten. Lite pusslande blev det för att hitta dom finaste sidorna på markstenen och sen var det bara att fylla upp med jord från både komposten och planteringsjord och sen i med dom nya växterna som förhoppningsvis kommer klara sig undan valpattacker... ;)

Mitt nya land

Det blir både jordgubbar, smultron, sallad, persilja och purjolök i landet. Purjolöken är jag extra nyfiken på eftersom det är första gången jag ger mig på att odla sånt men det ska bli både spännande och gott att få skörda sin egna purjolök om ett tag!
Permalink
Ett färgstarkt recept2013-05-14Bärkräm med svarta vinbär

Härlig minigryta från Le Creuset

Här kommer ett riktigt läckert recept på en frisk efterrätt som passar perfekt hela långa sommaren;

125 g. digestivkex
2 msk. smält smör
2 msk. svartvinbärsmarmelad
250 g. mascarpone
1,25 dl. vispgrädde
2 tsk. florsocker (till fyllningen)
1/2 tsk. vaniljextrakt
225 g. blandade bär
2 msk. florsocker (till bärtoppingen)
2 msk. svartvinbärslikör
Lite färsk mynta eller rosmarin

Hittar du inte färska bär kan du alltid köpa frysta. Tänk då på att det räcker med 200 g. bär.

Gör så här;

Krossa kexen fint och blanda smulorna med det smälta smöret. Fördela kexblandningen i fyra minigrytor eller ugnsfasta portionsskålar och tryck lätt. Låt blandningen svalna i 15 minuter.

När blandningen har svalnat, fördela lite av marmeladen över kexblandningen i varje minigryta.

Blanda och vispa alla ingredienser till fyllningen tills blandningen är slät och smidig. Fördela fyllningen i de fyra minigrytorna ovanpå marmeladen och jämna till ytan. Täck varje minigryta med plastfolie och ställ sedan in grytorna i kylskåpet.

Häll bär, florsocker och svartvinbärslikör i en kastrull. Koka upp under omrörning och låt sedan blandningen sjuda i en minut utan omrörning. Ta bort kastrullen från plattan och låt innehållet svalna tills det skall användas.

Häll en matsked av bär- och likörblandningen över mascarponefyllningen precis innan servering.

 
Permalink
Jag vågar mig på en blommande växt2013-05-13Som jag nämnt många gånger förut, så är jag inte någon klippa på trädgårdsarbete och att få den blommande trädgården att bli vacker.
Jag har nog, helt enkelt, gett upp!

Snart kommer krukan att blomma för fullt

I år valde jag ändå att satsa på två stycken blommande växter i min kruka utanför entrén. Förra året var det bara taklök och andra marktäckande småväxter i krukan men i år tog jag mod till mig och valde två stycken små söta växter som snart kommer att blomma. Det känns både spännande och lite läskigt på samma gång för min värsta fasa är förstås att jag skall misslyckas och att alltihop skall sluta i en torr och förtvivlad kruka som skriker på hjälp!

Håll nu tummarna för att detta lyckas att att det kanske till och med gör att jag får blodad tand och vågar mig på än mer vidlyftiga arrangemang framöver...
Permalink
Gammal dörr blir som ny2013-05-08För några år sedan bytte vi alla fönster i huset och på entréplanet valde vi rödlackerade foder i metall. Den röda färgen var väldigt intensiv och iögonfallande och för att understryka det hela än mer valde vi att köpa en burk med röd färg, med samma RAL nummer som fönstren och måla vår gamla ytterdörr.
När den var nymålad var den blank och fin och matchade fönstren perfekt men idag, tre år senare börjar dörren bli både matt och intetsägande i färgen.

Röd ytterdörr och röda fönsterkarmar

Med hjälp av en burk med skinn-balsam fick jag upp lystern på dörren igen och idag kan man nog tycka att färgen på fönstren och dörren stämmer överens med varann igen.

Hur kan hon smörja in sin ytterdörr med skofett!? frågar ni er säkert.
Ja, varför inte. Det stod på burken att det var naturligt och biologiskt fett och jag tyckte att det lät bra. Helt ofarligt för både mig och dörren och ett väldigt enkelt sätt att få tillbaka den fina lystern på ytterdörren trots att bukrken med RAL färgen var slut.

-Man tager vad man haver, sa Kajsa Varg!! :)
PermalinkFÖLJ OSSPortalen Interaktiv
Kyrkvägen 7A
444 31 STENUNGSUND
tfn: 0303-679 50
fax: 0303-679 55
info@portalen.se
www.portalen.se
Startsida
För annonsörer
Vi på Portalen
Jobba på Portalen
Kontakta oss
Trender kök
Trender badrum
Bloggen
Köksportalen
Badrumsportalen
Villaportalen
Energiportalen
Byggportalen
Trädgårdsportalen
Golvportalen
Poolportalen
Sovrumsportalen